Dovolenkári majú nárok na odškodné, ak cestovka zbankrotuje

16.02.2012 Celý región

Luxemburg 16. februára (TASR) - Ľudia, ktorí si kúpili dovolenkový pobyt a nedostali sa naň, alebo na ňom uviazli a nemohli sa dostať domov, pretože ich predajca medzičasom zbankrotoval, musia vždy dostať finančné odškodnenie. Rozhodla o tom dnes najvyššia súdna inštancia EÚ, Európsky súdny dvor (ESD) so sídlom v Luxemburgu.

Rozhodnutie vyniesol ESD v prospech nemeckého manželského páru, ktorý si dovolenku zakúpil v cestovnej kancelárii Rhein Reisen, nemal z nej však nič. Majitelia okradli svojich klientov a cestovka zbankrotovala.

Nemecká poisťovňa HanseMerkur Reiseversicherung, u ktorej bola zmienená cestovka poistená, pred súdom vyhlásila, že nariadenia Európskej únie nechránia dovolenkárov pred insolventnosťou organizátorov ich cesty, ktorá súvisí s podvodným konaním.

ESD, na ktorý sa obránil nemecký súd, aby prípad zvážil, tento argument jednoznačne odmietol.

Nariadenie EÚ, vzťahujúce sa na dovolenkové balíčky, \"má konkrétne chrániť spotrebiteľov pred následkami insolventnosti, nech sú jej príčiny akékoľvek,\" uviedol ESD v písomnom vyjadrení.

\"Skutočnosť, že insolventnosť organizátora cesty súvisí s podvodným konaním nemôže byť prekážkou refundácie zaplatených peňazí alebo repatriácie cestujúcich,\" dodal súd, ako ho citovala agentúra DPA.
 

Vyberte región